Pentru a reuși să lucrezi mai eficient, să fii mai productiv (atunci când lucrezi intelectual), e bine să ții cont de câteva lucruri:

1. să fii odihnit atunci când te apuci de treabă.

2. să fii (intri) într-o stare bună, pozitivă, placută, entuziastă.

3. să lucrezi organizat, abordând sarcinile pe care le ai de rezolvat întotdeauna de la simplu la complex.

4. să lucrezi schematic, notând mai întâi ideile principale, făcând mai întâi o schemă și abia apoi să adaugi detaliile. (Altfel riști să te pierzi în detalii de la început și să nu mai ai energie pentru a duce planul la bun sfârșit. Lăsând detaliile pentru mai târziu, nu te vei pierde în divagații, nu vei pierde energie și nu vei ajunge repede frustrat de faptul că nu ai terminat ceea ce ți-ai propus).

5. ține la distanță orice alți stimuli și nu te întrerupe pentru a face alte mici activități între timp. (Acest lucru îți va distrage atenția de la ceea ce faci și te va costa destul de multă energie pentru a reveni la sarcina ta, chiar dacă pe moment nu-ți dai seama de asta). Nu da curs nici măcar gândurilor ce-ți vin spontan în minte (cu privire la altceva). Rămâi concentrat strict pe activitatea ta și lucrează în continuare până faci o mică pauză dinainte prevăzută. Dacă e ceva urgent ce-ți vine în minte (ceva ce poți apoi uita dacă nu-ți notezi imediat), pregătește-ți o agendă, pe care să o ai în apropiere și în care să-ți notezi scurt ideea pentru a-ți putea aminti mai târziu despre ce-i vorba. (Nu te intrerupe însă mai mult de 30´´/1 minut pentru aceasta).

6. scrie într-un caiet (sau direct pe computer) ideile principale ale materialului pe care lucrezi, într-o ordine logică, iar acolo unde trebuie să dai detalii (de exemplu note de subsol) sau să aprofundezi, marchează asta printr-un asterix (*) ca semn pentru a reveni și a completa ulterior.

7. încheie ceea ce aveai de făcut, apoi poți să faci o pauză puțin mai lungă. (Faptul că ai încheiat ceva îți va da un sentiment plăcut, de satisfacție, un sentiment de bine, care se traduce la nivel subconștient prin generare automată și spontană de motivație și energie). După ce ai terminat ce aveai de făcut și vei simți acea mulțumire a lucrului încheiat, i-ați o pauză bine meritată, în care să mănânci ceva bun, să asculți o melodie preferată, să dansezi puțin (dacă preferi), să ieși pe balcon sau la o scurtă plimbare, să bei o cafea bună, să faci puțină mișcare și să privești pentru câteva minute cerul (sau ce mai vrei tu..).

8. Apoi.. Lucrezi mai departe – o altă secvență de timp (mai lungă sau mai scurtă – depinde de stare, de cât timp ai alocat deja în plan pentru asta, de puterea de concentrare etc.) în care încearcă să te menții concentrat DOAR pe ceea ce faci în acel moment.

Vei vedea nu numai că astfel vei deveni mai eficient & mai productiv, ci asta îți va da și mai multă satisfacție (și deci energie și motivație). Orice lucru încheiat, dus la bun sfârșit, generează o asemenea stare de satisfacție și, în scurt timp, el îți va da o mai bună disciplină și o mai bună organizare, care, repetate, au toate șansele să se transforme în obicei.

Reclame